Sök
Stäng denna sökruta.

Fäbodleden

Välkommen till Fäbodleden i Mellansel!

Här kan läsa mer om leden och lite historia om Fäbodarna.

Har du frågor och funderingar så hittar du vem du ska vända dig till under menyn ”Fäbodleden-kontakt”.

Hoppas du blir inspirerad så att du vill ta på dig dina fritidskläder, packa en rycksäck med fika och ge dig ut på en avkopplande vandring efter Fäbodleden i Mellansel.

Hitta till Fäbodleden!

Här hittar du kartan över hela Fäbodleden som är markerad med gult. Leden startar i korsningen Centrumgatan och Tingshusgatan där det står ”Start” i en ruta med gult.

Fäbodleden, en ca 14 km lång vandringsled, via fäbodarna tillhörande byarna i Mellansel, Västersel och Sörböle

Ändamål

Restaureringen av Fäbodleden kom till av flera olika anledningar. Motion är en del, för att leda vandrarna tillbaks i tiden, genom att beskriva fäbodarnas historia en annan. Under arbetets gång tillkom uppgifter om flottningen på Galasjöån, samt sågverksamheten vid Selsågen nedströms Djupsjön. Det har även legat en sågplats något uppströms bron över Galasjöån, efter att leden passerat 348:an.

Vägvisning

Fäbodleden är både skyltad och snitslad. Några partier av främst stigar är smala, så viss uppmärksamhet anbefallas. Det förekommer både stig, skoterled och skogsbilväg i ungefär lika delar av sträckningen. Vissa av de blötaste delarna har spångats och en bro över strömmen mellan Djupsjön och Valmsjön har byggts, men ändå är det så pass blött på en del sträckor av leden, att det krävs stövlar eller kraftiga kängor för att vandra leden.

Historik

Historiken över fäbodarna, sågarna och flottningen kompletteras efter hand som nya uppgifter kommer fram. Har du som vandrar leden information som kompletterar historiken, hör gärna av er via kontaktuppgifterna nedan.

Eldning

Bestämt men vänligt ber vi er vandrare att avstå från eldning på fäbodgårdarna, även den öde Mellansels fäbodgården.

Tack

Mellansels IF vill tacka samtliga markägare, samt byarna Mellansel, Västersel och Sörböle för att de upplåter sin mark och fäbodarna till Fäbodledens sträckning.

Till sist

Kära vandrare: Städa efter er, I gäster i naturens och kulturens helgedom.

”Skona det som annars är, och akta allt som minnen bär”.